Over ons

Stichting Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid wil dat toegankelijkheid de norm is en ontoegankelijkheid de uitzondering, zodat iedereen gewoon kan meedoen. Beperking of niet. De onafhankelijke stichting streeft dit doel na door onder andere bedrijven, instellingen en overheden te stimuleren werk te maken van de fysieke toegankelijkheid van hun gebouwen.

Het einddoel is integrale toegankelijkheid voor iedereen. Dit is echter niet altijd (op korte termijn) haalbaar, maar er kunnen zeker stappen genomen worden. De stichting zet zich in voor een stapsgewijze groei naar toegankelijkheid. Hiervoor is een gelaagd model met een bijbehorende, praktisch toepasbare richtlijn ontwikkeld. Deze ‘NLKT toegankelijkheidsrichtlijn’ is via de website te downloaden en daarmee volledig transparant voor iedereen.

Otwin van Dijk

Voorzitter NLKT, burgemeester en oud-Tweede Kamerlid

“Toegankelijkheid wordt de norm en ontoegankelijkheid de uitzondering.” Mooi motto toch? Als rolstoeler weet ik uit eigen ervaring hoe belangrijk toegankelijkheid is. Je moet als je een beperking hebt gewoon net als iedereen de trein, een gebouw of een park in kunnen. Vind jij dat ook? Met het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid kun je helpen Nederland toegankelijk te maken voor iedereen.

Eelke Kelderman

Bestuurslid NLKT, tekstschrijver en rolstoel reisblogger op www.eelkedroomt.nl

Toegankelijkheid is groter dan een rolstoeldingetje. Het is voor mij de basis voor emancipatie: voor gelijkheid en zelfstandigheid. Dat het gewoon is dat ik overal kan komen waar ik wil zijn zonder gedoe en zonder vooraf te informeren of ik welkom ben.

Ed Bijman

Bestuurslid NLKT, rolstoelarchitectuur

Naast mijn architectenpraktijk wil ik mij inzetten om Nederland toegankelijker te maken door het bewustzijn van mijn collega’s en van opdrachtgevers in de bouw te vergroten. Ik ben ervan overtuigd dat een groter bewustzijn bij mijn beroepsgroep zal zorgen voor een andere ontwerp-houding. Een houding waarin toegankelijkheid als vanzelfsprekend uitgangspunt wordt.

Gerard de Nooij

 Bestuurslid NLKT, directeur Ongehinderd

Er zijn 2,5 miljoen mensen met een beperking: burgers, consumenten, gasten, shoppers, sporters, cultuursnuivers en filmfanaten. Zij willen – net als iedereen – alles uit het leven halen. Wanneer je als eigenaar of beheerder je gebouw toegankelijker kunt maken, lever je dus niet alleen een belangrijke maatschappelijke bijdrage, het leidt ook tot meer bezoekers. Zelfs als 100% niet haalbaar is.

Fotocredits Eelke Kelderman: Studio indruk